21 Sep
21Sep
אני רוצה לדבר איתכם על צמבו"ז. 
נשמע לכם כמו מונח צבאי?..
אז לא. צמבו"ז הוא ראשי תיבות של צמצום בזבוז מזון. 
בישראל 2.4 מיליון טונות של מזון נזרקים מדי שנה!!
זה נתון מטלטל. ועוד יותר מטלטל לגלות כי 50% מהמזון שנזרק ראוי למאכל אדם , ומגיע לאשפה כתוצאה מדפוסי התנהגות, חוסר מודעות, הרגלי הקנייה שלנו ועוד. 
כרבע מהאוכל שאנחנו קונים, הולך לפח! 
אז מה אפשר לעשות?


 הנה כמה טיפים לצמצם את כמות המזון שאנו זורקים בבית:


@ צמצום בזבוז המזון מתחיל כבר בקניות: 
תנסו לעשות קניות עם רשימה ולא להתפתות למבצעים.

לא להגיע רעבים לסופר, כי אז קונים יותר. וחלק מזה סופו להגיע לפח.

כשעושים קניות של פירות וירקות, אז בחרו ב"מיוחדים": אלו שצורתם לא מושלמת ואחרים לא יבחרו בהם וסופם להגיע לפח רק כי לא עומדים בסטנדרט יופי/גודל/צורה.
 הבננות הבודדות שאף אחד לא קונה ,ובסוף היום הולכות לפח .אפילו כתבתי על זה פוסט.


@ שיטת ה-Fifo כלומר First in first out: נסו להשתמש במה שקניתם שבוע שעבר ולא במה שרק עכשיו הבאתם מהסופר.


@ עשו כל יומיים שלושה בדיקה במקרר, האם נשארו שאריות תבשיל מאחורה במדף, או איזה ירק במגירה שצריך כבר להשתמש בו. זה הטיפ שאצלי הכי עוזר לי לצמצם בזבוז מזון.


@ בשלו בהתאם למה שכבר יש לכם בבית. צריכים לבשל צהריים זריז? בטוחה שיש לכם מספיק מצרכים בבית ואין צורך לרוץ שוב לסופר.


@ ובהמשך לסעיף הקודם, תהיו יצירתיים. מוקפצים, פשטידות, שייקים, מרקים. כל אלו נהדרים בשביל להשתמש במוצרים שיש לנצלם במיידי.
 היום למשל הכנתי מוקפץ משאריות וירקות עייפים. כל אלו היו מגיעים לפח (לקומפוסטר במקרה שלנו) בימים הקרובים, ובמקום זה הפכו יחד למנה מעולה, טעימה ומזינה:)

@ הקפיאו פירות שלא נאכלו והשתמשו לשייקים (אפילו ענבים שכבר נחתכו לקטנטנים)


@ ירוקים כדוגמת פטרוזיליה וכוסברה שמתחילים להתעייף, אפשר לשטוף, לקצוץ ולשים במקפיא ולהשתמש בהם לתבשילים ומרקים.
אפשר גם להוסיף להם שמן זית ותבלינים, לשים במתקן לקוביות קרח וליצור תיבוליות ביתיות:)


@ אכלתם בחוץ ? הייתה מנה גדולה ולא סיימתם אותה? בקשו לארוז וקחו הביתה. אני משתדלת להחזיק באוטו כלי פלסטיק בדיוק למקרים כאלה.
יש אתר מדהים שמכיל בתוכו המון מידע וטיפים בנושא צימבוז, אפשר להכנס מכאן: http://lovefoodnotwaste.co.il/

אגב, למוקפץ הכנסתי חתיכת כרוב שהייתה כבר טיפה מושי, כרישה שנותרה בודדה, שאריות אורז מלא ופסטה מאורז שהכנתי אתמול והתבררו כלא אטרקטיביים מספיק לבני משפחתי, טופו שהיה צריך להכין איתו משהו בימים הקרובים ואפילו כמה פרוסות מלפפון מהבוקר וכמה חומוסים שלא נכנסו לבלנדר שלשום כשבן זוגי הכין חומוס לניגוב. טיפה שמן זית, רוטב סויה וקארי. והילדון ביקש שאכין בדיוק כזה כל יום... 🙂
מה אתם הצלתם השבוע מלהגיע לפח?


הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.